HTML

Bemutatkozás

Az Atlanta Falcons NFL csapat első magyar nyelvű blogoldala. Hírek, újdonságok, történetek a csapattal, a játékosaival és a liga legfontosabb eseményeivel kapcsolatban.

Társoldalak

Címkék

2013 (1) abraham (6) alapszakasz (2) alumni (1) anderson (1) baker (6) biermann (1) bio (1) blank (3) bryant (1) cap (4) cba (2) challenge (2) combine (5) cut (2) db (5) defense (3) defensive coordinator (3) dent (2) depth chart (1) dimitroff (19) dirty birds (3) douglas (3) draft (28) draft board (1) edző (6) ewing (3) falcons nest (3) fb (1) fleener (4) franchise tag (2) franks (1) front office (10) georgia dome (4) gonzalez (5) goodell (2) grimes (9) hard knocks (2) hill (4) hof (1) holmes (4) holtszezon (11) honor (1) igazolás (5) jerry (1) jones (5) koetter (4) konz (5) lofton (11) massa (4) mcclure (1) mckay (1) mez (5) minicamp (1) mitchell (2) mock (5) moore (1) mughelli (3) nfc (2) nfl (2) nike (5) nolan (10) nyitány (2) offense (3) offensive line (4) owens (1) pick (3) polian (1) preseason (1) primetime (1) pro bowl (1) qb (2) qb edző (1) rb (1) redman (2) reebok (1) reynolds (1) robertson (2) rodgers (2) ryan (7) salary (1) samuel (5) schedule (2) scouting (4) sérülés (1) smith (10) snelling (1) sof (1) special team (2) sport tv (2) stadion (1) super bowl (1) szabadügynök (18) szabály (2) szerződés (15) tatupu (1) trade (3) training camp (3) trufant (1) turner (2) udfa (2) vick (2) videózás (2) visszavonulás (3) walker (1) white (2) Címkefelhő

Blogger

2012.02.20. 10:29 deadmike

Tageljünk még egy kicsit

Remélem még nem unjátok a témát, de ismételten a franchise taggel kapcsolatban írok. Mint ismeretes (főleg azoknak, akik olvasták a korábbi bejegyzéseimet), magyar idő szerint ma délután kezdődik a franchise tag "szezon". Mától lehet a játékosokkal hivatalosan is erről tárgyalni. Ahogyan korábbi bejegyzésekben említettem, a Falcons komoly döntések elé néz ebben az offseasonben és van pár játékos aki esélyes lehet, hogy franchise player legyen. Elemzés az Atlanta szemszögéből.

Hétfőn tehát elindul a tagelés, ami már jelzi a szabadügynök piac nyitásának közeledését is, és akkor kezdődhet az őrület, de addig is, komoly fejtörés lesz csapatunk front office-ában. Ahogyan már korábban emlegettük, egy csapat csak egy franchise playert jelölhet meg. Ennek segítségével továbbra is gyakorolhatja a játékos feletti jogait a csapat. Tudom, hülyén hangzik, mert emberekről, nem pedig tárgyakról van szó, dehát jogi értelemben mégiscsak ez a helyzet. Még egyszer nem írnám le a franchise taggel kapcsolatos infokat, mert itt megtaláljátok.

Egy franchise játékos az alábbi dolgokat teheti: elfogadja a franchise szerződést, kihagyja a szezont (tehát nem írja alá a szerződését és nem sikerül megállapodni egy hosszútávúról) vagy elcserélik (ne feledjük, két 1st round picket kell adni egy tagelt játékosért).

Imádott csapatunk 17 játékosa válik szabadügynökké a piac megnyitásával és van köztük franchise kaliberű játékos. Amit mérlegre kell tenni, hogy mennyi pénzbe kerülne a dolog. Vannak olyan pozíciók, amelyek esetében tradícionálisan magas a franchise szerződés összege. Ilyen például a defensive end (John Abraham) és a cornerback (Brent Grimes) és ugye a Falconsnak lesz ilyen lejáró szerződésű kulcsjátékosa.

Miközben a franchise tag továbbra is a csapathoz láncolja az adott játékost, az árcédula általában magas számot tartalmaz és persze a játékosok nem repesnek az örömtől, ha tagelik őket. Hogy miért is nem? Nos, bár elég komoly pénzösszeget garantál számukra ez, de nincs aláírási bónusz (signing bonus), ami általában az egyik kulcseleme a játékos által kívánt új szerződésnek. Ez az a pénzösszeg, amit rögtön az aláírás után megkap a játékos. Hiszen ha jól tudom, a garantált fizetést hetente kapják, de csak a szezon alatt. Holtszezonban nincs fizu. Emellett persze a garantált fizetése valószínűleg még így is kevesebb lesz, mint amennyit szabadügynökként egy másik csapattól kiharcolhatna, úgyhogy ezért sem tetszik nekik a dolog.  Úgyhogy megy a kötélhúzás szaros pár millió dollár miatt...

Az új információ és a lényeg, hogy a mostani CBA (Kollektív Szerződés) miatt egy tagelt játékos bére kevesebb lesz, mintha a régi CBA lenne érvényben. A franchise tag értéke 2012-ben egy defensive end számára kb 10,6 millió dollár lesz, miközben 2011-ben 13 millió volt. A cornerbackek esetében 13,5 millióról csökken szintén kb 10,6 millióra. Egyébként az utolsó Falcons játékos, akit tageltünk, Michael Koenen (P) volt a 2009-es szezonban. Szóval a csapat nem igazán szeret élni ezzel, de úgy tűnik, idén kénytelen lesz. Ennél olcsóbban itt tartani egy sztárt elég nehéz lenne, de ugyanakkor sokat veszíthetünk is vele, hiszen a csapat öltözőjét mérgezheti egy nem túl elégedett játékos.

(Forrás: atlantafalcons)

Ezen a ponton megint visszatérnék a saját okfejtésemre (Grimes vs Lofton) és bár a legtöbben Grimest tartják erre esélyesnek, felhívnám a figyelmeteket újfent valamire: Grimes kihagyta a playoff meccset, hogy ne sérüljön meg és nagy lét szakíthasson. No f.cking way, hogy ő aláírná a franchise szerződést, szerintem ne is próbálkozzunk. (Illetve emellett még magánvéleményem, hogy takarodjon a büdös p.csába ezzel a hozzáállással.) Még mindig Lofton mellett kardoskodok. Ugye itt szóba került Abraham... hát nem tudom. Öregszik, lassul és közel sem nyújt már olyan teljesítményt, amiért szerintem közel 11 millió dollárt megérdemelne. Ha hűséges a csapathoz, akkor kevesebbért is aláír. Továbbá azt is tudjuk, mert Dimitroff nem egyszer kijelentette: komoly változások várhatóak. Szóval ne lepődjünk meg, ha jó pár nagy név elhagy minket. A kérdés, hogy kiket tudunk szerezni a helyükre és ne feledjük, nincs draft jogunk az első körben. A további fontos szempont pedig, hogy Nolan (bár nem szokása), de mennyire kívánja megbuherálni a védekező sémákat és mennyire akar ahhoz játékost szerezni.

Nemsokára minden kiderül, böngészem a híreket és amint van valami fejlemény, beszámolok róla. Március 13.-ától pedig kezdetét veszi az őrült játékoskeringő.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://dirtybirds.blog.hu/api/trackback/id/tr24143606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása