HTML

Bemutatkozás

Az Atlanta Falcons NFL csapat első magyar nyelvű blogoldala. Hírek, újdonságok, történetek a csapattal, a játékosaival és a liga legfontosabb eseményeivel kapcsolatban.

Társoldalak

Címkék

2013 (1) abraham (6) alapszakasz (2) alumni (1) anderson (1) baker (6) biermann (1) bio (1) blank (3) bryant (1) cap (4) cba (2) challenge (2) combine (5) cut (2) db (5) defense (3) defensive coordinator (3) dent (2) depth chart (1) dimitroff (19) dirty birds (3) douglas (3) draft (28) draft board (1) edző (6) ewing (3) falcons nest (3) fb (1) fleener (4) franchise tag (2) franks (1) front office (10) georgia dome (4) gonzalez (5) goodell (2) grimes (9) hard knocks (2) hill (4) hof (1) holmes (4) holtszezon (11) honor (1) igazolás (5) jerry (1) jones (5) koetter (4) konz (5) lofton (11) massa (4) mcclure (1) mckay (1) mez (5) minicamp (1) mitchell (2) mock (5) moore (1) mughelli (3) nfc (2) nfl (2) nike (5) nolan (10) nyitány (2) offense (3) offensive line (4) owens (1) pick (3) polian (1) preseason (1) primetime (1) pro bowl (1) qb (2) qb edző (1) rb (1) redman (2) reebok (1) reynolds (1) robertson (2) rodgers (2) ryan (7) salary (1) samuel (5) schedule (2) scouting (4) sérülés (1) smith (10) snelling (1) sof (1) special team (2) sport tv (2) stadion (1) super bowl (1) szabadügynök (18) szabály (2) szerződés (15) tatupu (1) trade (3) training camp (3) trufant (1) turner (2) udfa (2) vick (2) videózás (2) visszavonulás (3) walker (1) white (2) Címkefelhő

Blogger

2012.04.13. 10:49 deadmike

Bonyolódik a helyzet az új Falcons stadion körül

Mint tudjátok, a Falcons egy új stadionra ácsingózik. A Georgia Dome 1992 óta szolgál a csapat otthonaként és 20 szezon alatt körülbelül 200 alkalommal használták. Borzasztóan le lehet lakva és elavult, ugye? A ligában kibontakozó trendet nézve akár igennel is felelhetnénk. Nézzük, hogy hogyan is áll jelenleg az ügy.

A Falcons egy nyitott stadiont preferálna új otthonaként, azonban ez felvet néhány komoly problémát, amely még mindig megoldásra vár. Ezt nyilatkozta a Georgia World Congress Center Authority vezetője szerdán. A GWCC Authority egy állami szerv, amely többek között a Georgia Dome-ért is felel, ha úgy tetszik, ők kezelik az épületet. A szervezet és a Falcons vezetősége immáron 14 hónapja tárgyalnak egy lehetséges új belvárosi stadionról, amelynek költségeit a kormányzat és a magánszféra közösen állná.

Frank Poe, a GWCC Authority igazgatója egy szerdai eseményen számolt be viszonylag részletesen az ügy jelenlegi állásáról és a felmerülő kihívásokról. Megjegyezte, hogy a Falcons ragaszkodik egy nyitott stadionhoz, ám az államnak és a városnak nem érdeke cserében feláldozni olyan eseményeket, amelyeket kizárólag fedett stadionban lehet játszani. Jelenleg a Georgia Dome ad otthont a SEC bajnoki meccsnek, a Chick-fil-A nyitó- és kupameccsnek, valamint az egyetemi kosárlabda bajnokság döntőjének, a Final Fournak.

A fenti helyzet megoldására (vagyis, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon) két opció mutatkozik. Az egyik a két-stadionos megoldás, amelynek esetében a Georgia Dome megmarad és a közelében húznák fel az új, nyitott stadiont. A két létesítmény tehát egymással párhuzamosan működne. A másik lehetőség, hogy a Georgia Dome-nak kampec és a helyére felhúznak egy új, elhúzható tetővel ellátott stadiont.

Jelenleg még nem született döntés, hogy melyik változatot fogják megvalósítani, de mindkettő lehetséges alternatívaként szerepel. Azonban mind a kettő opció esetében komoly kihívásokkal kell majd szembe nézni, mondta Poe.

A két-stadionos megoldás esetében a Falconsnak be kell bizonyítania és persze garantálnia kell, hogy ez a fajta megoldás hosszú távon is gazdaságos és megéri a Georgia Dome fenntartását. Hiszen egy új stadion potenciális versenytársat jelent a Dome számára, vagyis az abban megrendezett események számára (pl. koncertek).

Poe kifejtette azt is, hogy jelenleg jól kihasználtak a GWCC épületei és felhívta a figyelmet arra is, hogy van ám még egy stadion a közelben, a Philips Aréna (ha jól tudom, akkor a város NBA és NHL csapatainak otthona). Tehát egy új "madárfészek" esetén három stadion lenne egy kupacban, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Felmerült az a lehetőség is, hogy magát a Dome-ot alakítsák át nyitható tetejűvé. Ez azonban a legköltségesebb megoldás lenne. Többek között azért, mert ehhez két évre be kéne zárni az épületet (az átalakítás idejére) és a Falconsnak addig ideiglenes otthont kéne bérelnie. Ez pedig mind a csapatnak, mind az állami szervnek jelentős pénzébe/bevételkiesésébe kerülne.

Jelenleg tehát csak annyi biztos, hogy két lehetőséget preferálnak, mondta Poe. Az elhúzható tetejű stadion vagy egy új, nyitott pálya megépítése a közelben, ennyi. Továbbra is az asztalon hever mindkét ötlet, de előbb vagy utóbb dönteni kell. Jelenleg még pontos költség-haszon elemzések sem készültek arról, hogy melyik opció mennyibe kerülne és milyen szerződést kívánnak a Falcons és a GWCC Authority között.

A Falcons továbbra is egy nyitott stadion mellett kardoskodik, de azért nem zárják ki a másik lehetőséget sem. A tárgyalások lezárásának és a szerződés megkötésének végső határideje továbbra sincs kitűzve, ebben sincs még egyezség.

Emlékeztetőül, a Georgia-i törvényhozás két évvel ezelőtt belement egy új adó kivetésébe, amely 2020 és 2050 között biztosít egy olyan bevételt, amely kifejezetten egy új stadion vagy a Dome felújításának költségeit (pontosabban annak egy részét) fedezné. Ez jelenti jelenleg az egyetlen állami forrást a projekthez, ami nagyjából 300 millió dollárt taksál. Egy 2011-ben készült tanulmány szerint egy új, nyitott stadion felépítése 700 millió dollárnyi összeget emésztene fel. A különbséget pedig a Falconsnak kéne állnia. Tekintve azonban, hogy mennyire nagy üzlet manapság az NFL, nem hiszem, hogy komoly akadályba ütközne a vezetőségnek az összeg előteremtése.

(Forrás: ajc)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://dirtybirds.blog.hu/api/trackback/id/tr494406800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyokerface 2012.04.13. 11:46:22

Miért olyan fontos a csapatnak a nyitott stadion? Nem értem teljesen...

deadmike 2012.04.13. 12:05:53

@Gyokerface: ezt sajnos én sem tudom. nem találtam semmi infót arról, hogy miért olyan fontos a nyitott stadion; egy indok lehet, hogy ezzel mindenképp megmaradhatna a Dome is
süti beállítások módosítása