HTML

Bemutatkozás

Az Atlanta Falcons NFL csapat első magyar nyelvű blogoldala. Hírek, újdonságok, történetek a csapattal, a játékosaival és a liga legfontosabb eseményeivel kapcsolatban.

Társoldalak

Címkék

2013 (1) abraham (6) alapszakasz (2) alumni (1) anderson (1) baker (6) biermann (1) bio (1) blank (3) bryant (1) cap (4) cba (2) challenge (2) combine (5) cut (2) db (5) defense (3) defensive coordinator (3) dent (2) depth chart (1) dimitroff (19) dirty birds (3) douglas (3) draft (28) draft board (1) edző (6) ewing (3) falcons nest (3) fb (1) fleener (4) franchise tag (2) franks (1) front office (10) georgia dome (4) gonzalez (5) goodell (2) grimes (9) hard knocks (2) hill (4) hof (1) holmes (4) holtszezon (11) honor (1) igazolás (5) jerry (1) jones (5) koetter (4) konz (5) lofton (11) massa (4) mcclure (1) mckay (1) mez (5) minicamp (1) mitchell (2) mock (5) moore (1) mughelli (3) nfc (2) nfl (2) nike (5) nolan (10) nyitány (2) offense (3) offensive line (4) owens (1) pick (3) polian (1) preseason (1) primetime (1) pro bowl (1) qb (2) qb edző (1) rb (1) redman (2) reebok (1) reynolds (1) robertson (2) rodgers (2) ryan (7) salary (1) samuel (5) schedule (2) scouting (4) sérülés (1) smith (10) snelling (1) sof (1) special team (2) sport tv (2) stadion (1) super bowl (1) szabadügynök (18) szabály (2) szerződés (15) tatupu (1) trade (3) training camp (3) trufant (1) turner (2) udfa (2) vick (2) videózás (2) visszavonulás (3) walker (1) white (2) Címkefelhő

Blogger

2012.04.23. 11:34 deadmike

Idén kicsi a mozgásterünk a drafton

Úgy tűnik, hogy a mai nap a draft jegyében telik majd. Meg úgy igazából az egész hét. Hiszen csütörtökön (amerikai, keleti idő szerint április 26-án, este 8-kor) kezdetét veszi az őrület az első körrel. Pénteken aztán jön a 2–3. kör és persze, hogy mi megint éjszakázhassunk, az is kinti idő szerint este 7-kor kezdődik. A 4–7. kör nézésére szombaton lesz lehetőségünk, mivel az ottani idő szerint már délben kezdenek. Mondjuk mivel az első körben nem választunk, kevésbé lesz motivációm fennmaradni hajnalban, de azért lehet, hogy mégis.

Igazából nem is erről akartam beszélni, csak azért az alapvető információkat még eddig nem közöltem. Viszont térjünk most rá a témára. Mégpedig, hogy meglehetősen kevés lehetőségünk lesz idén a drafton pickeket cserélgetni. Hogy ez miért is téma? Nos, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez Dimitroff esetében kulcskérdés. Orlando Ledbetter írása következik /kiegészítve az én beleszólásaimmal/.

A mélyen tisztelt Bill Belichick egyik ismertetője, hogy gyűjtögető életmódot folytat. Nem kell ám rosszra gondolni, csak a Pats általában ezt a taktikát választja a drafton. Az elmúlt évek során többször is láthattuk, hogy folyamatosan úgy cserél a játékosbörze napjain, hogy minél több választási joga legyen. Ezeket pedig arra használja fel, hogy megnyújtsa a kispadot és versenyt generáljon a játékosok között a majdani edzőtáborban.

Thomas Dimitroff nálunk töltött négy éve során már megállapítható az ő draft taktikája is, ami eltérő a mesterétől. TD egyáltalán nem az a gyűjtögető típus. A meglévő draftjogokra úgy tekint, mint árucikkre, amivel fel-le lehet mozogni a drafton annak érdekében, hogy megszerezze a kiszemelt tálentumot.

Tanulmányozva a drafton tett "lépéseit", nagy a valószínűsége annak, hogy a Falcons a 2012-es játékosbörzén is előbb-utóbb cserébe bocsátja pickjeit, hogy megszerezzen valakit. Az elmúlt négy drafton /amit már TD vitt/ kivétel nélkül benne voltunk legalább egy trade-ben.

A tavalyi évben egy megaüzletet ütöttünk nyélbe: 5 pick 1-ért cserébe, ki ne emlékezne. A Clevelandtől megszerezve a jogot, 21 helyet feljebb lépve kiválasztottuk Julio Jonest. Később pedig, az 5. körben két választási jogot St. Louisba küldve 10 helyet jöttünk feljebb, hogy megszerezzük Jacquizz Rodgers játékjogát.

2010-ben az Oklahoma cornerje, Dominique Franks csúszott lefelé a drafton. Dimitroff nem volt rest és cserébe bonyolódott a Rams vezetőségével. 14 helyet feljebb jöttünk, megszerezve őt a Falcons számára, aki végül az elmúlt szezonban már kezdőjátékossá avanzsált.

Dimitroff második évében, 2009-ben úgy gondolta, hogy a kiszemelt "áldozatát" még később is megszerezheti. Ezért az ötödik körben 13 helyet csúsztunk lefelé. A cserét a Dallas csapatával folytattuk le. Kaptunk még egy 7. körös jogot is. Ez a lépés pedig kifizetődött: Garrett Reynolds (5. kör) és Vance Walker (7. kör) kerültek hozzánk és ők is kiveszik a részüket a csapat jó teljesítményéből manapság.

A kezdetek kezdetén (2008) érdekes draft alakult ki. Mindenki left tackle-re ácsingózott. Miután a Falcons az összesített 3. választási joggal már megszerezte franchise irányítóját, Dimitroff is LT-t keresett /bár ne tette volna/. Ennek érdekében két második és egy negyedik körös pickért cserébe megkapta a Washingtontól a 21. választási jogot. Így került hozzánk Sam Baker (és még egy harmadik és ötödik körös választási jog). Ez utóbbi kettővel pedig az alábbi játékosok jöttek: Harry Douglas és Kroy Biermann. /Mondanám, hogy kiváló csere volt, ha Baker legalább fele olyan jó lenne, mint 2008-ban hittük. Így csak jó cserének minősítem./

"Ha úgy érzed, hogy meg akarsz szerezni valakit, akiről úgy érzed, hogy nagy hasznára lehetne a csapatodnak, akkor használd a választási jogaidat és keress egy partnert, szerezd meg a játékost" – így Dimitroff.

Az idei játékosbörzének csupán hat potenciális pickkel vágunk neki. 2. kör (55.), 3. kör (84.) 5. kör (157.), 6. kör (192.) és két 7. kör (229. és 249.). Tekintve Dimitroff eddigi ténykedését, egyáltalán nem zárható ki, hogy mondjuk feltradeljünk megint idén, akár már a második körben.

"A draft lehetőséget biztosít a csapat számára, hogy képes legyen alkukat kötni, hogy meg tudják szerezni azokat a játékosokat a potenciális jogok segítségével, akikre szükségük van. Azokat, akik hozzájárulhatnak majd a csapat sikereihez." – nyilatkozta Dimitroff. "Úgy véljük, hogy az elmúlt években képesek voltunk kihasználni az adódó lehetőségeket, hogy még többet hozzunk ki a börzéből. Egyfajta csaliként is lehet tekinteni a meglévő pickjeidre."

TD irányítása óta a Falcons összesen 32 játékost választott ki a drafton, akik közül 26-an még mindig a csapatnál vannak és jó részük kezdő. Ez 81 százalékos megtartási arány /nem is rossz/. Bár kevésbé pozitív a kép, ha azt nézzük, hogy közülük csupán egy lett Pro Bowl kaliberű játékos /Matt Ryan/, miközben két első körös pickkel is jócskán mellé lőttünk (Baker és Jerry) /és ezzel Ledbetter még finom volt és nőies/.

A Falcons nagyon jól tudta, hogy mit kockáztat Baker és Jerry igazolásával, hiszen mindenki tudta, milyen sérülékenyek. Sajnos nem jött be a szerencsejáték és egyre-másra szerezték nálunk is a sérüléseket. Bakernek a hátával és a könyökével vannak komoly gondok, míg Jerry karrierje második meccsén tette tönkre térdszalagjait. /Azóta is csak keresi önmagát./

Ez utóbbi pick annál is fájóbbá válik, ha megnézzük, a 24. választás /ő volt Jerry/ után milyen játékosok keltek még el a drafton: csupán két pickkel később a Packers elvitte Clay Matthewst /ouch/. Ziggy Hood-ot a Pitt vitte el 8 választással később. /Egy szó mint száz, csúnyán rábasztunk./

"Továbbra is szeretnénk a drafton keresztül építeni a csapatot. Ragaszkodunk ezen filozófiánkhoz. A ligában második helyen vagyunk a megtartási arányban." – mondta Dimitroff. Mindenkinek megvan a maga értéke a drafton, és a Falcons ez alapján dolgozik.

"A draft segítségével biztosított számunka a csapatépítés, hogy tanítsuk, fejlesszük őket mind a pályán, mind pedig azon kívül. Hogy olyan játékosokat faragjunk belőlük, akikre a közösség is büszke lehet. Úgy vélem, hogy ez a helyes hozzáállás és ez is segít az öltözőben a jó hangulat megteremtésében és persze hasznos is a csapatépítés folyamatában." – vélekedik TD. /Szóval inkább nevelünk újakat, mint hozzunk kiforrott játékosokat./

Az idei draft során a támadó és a védőfalat kéne erősítenie a Falconsnak. Emellett szükség volna egy tight endre és egy potenciális tartalék irányítóra /érdekes meglátás, nem támogatom/. Ha nem sikerül mindezeket véghezvinni a drafton, akkor biztosak lehetünk benne, hogy eléggé agresszívan fognak fellépni a nem draftolt újoncok megszerzése során. /További jó lehetőséget biztosít majd az is, hogy bizonyos csapatok a börze után elengedhetnek veteránokat is./

A Falcons januárban egy évvel hosszabbított a jövőbeli Hall of Fame tight end, Gonzoval. Azonban lassan ideje készíteni a jövő évi tervet, amikor visszavonul. A jelenlegi potenciális jelöltek, akik átvehetik a helyét Palmer és Winterswyk /atyaúristen, ez még viccnek is rossz/. "Ha Tony úgy dönt, végleg befejezi, biztos, hogy lesz valaki aki rögtön betölti majd a helyét" – mondta magabiztosan Dimitroff. /Úgy látszik, ő már tudja, hogy kit szeretne. És reméljük nem arra a két szerencsecsomagra gondolt./

Ne felejtsük el azonban, hogy idén egy elég komoly veszteség is érte a csapatot, amikor Les Snead távozott a Ramshez. Ő vitte ugye a játékosokkal kapcsolatos ügyeket, így fontos szerepe volt a draftolás folyamatában is. Az ő helyét David Caldwell vette át részben és Lionel Vital felelősségi köre is megnőtt ezzel. Dimitroff így vélekedik a draftot megelőző munkáról: "A munkatársak keményen dolgoztak azon, hogy a lehető legtöbb információval lássanak el engem és Smitty-t és összeállhasson a fehér táblán /draft board/ a névsor. Mindent megteszünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az 55. pickből."

(Forrás: ajc)

Így állunk hát most. Mi is volt a lényeg? Várjuk a váratlant és ne lepődjünk meg, ha megint csere-berébe bonyolódunk a drafton, mert ez Dimitroff szokásává vált. Izgatottan várom, hogy kikkel erősödik a csapat nemsokára; a tight end szerintem szinte készpénznek vehető.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://dirtybirds.blog.hu/api/trackback/id/tr644467954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása