HTML

Bemutatkozás

Az Atlanta Falcons NFL csapat első magyar nyelvű blogoldala. Hírek, újdonságok, történetek a csapattal, a játékosaival és a liga legfontosabb eseményeivel kapcsolatban.

Társoldalak

Címkék

2013 (1) abraham (6) alapszakasz (2) alumni (1) anderson (1) baker (6) biermann (1) bio (1) blank (3) bryant (1) cap (4) cba (2) challenge (2) combine (5) cut (2) db (5) defense (3) defensive coordinator (3) dent (2) depth chart (1) dimitroff (19) dirty birds (3) douglas (3) draft (28) draft board (1) edző (6) ewing (3) falcons nest (3) fb (1) fleener (4) franchise tag (2) franks (1) front office (10) georgia dome (4) gonzalez (5) goodell (2) grimes (9) hard knocks (2) hill (4) hof (1) holmes (4) holtszezon (11) honor (1) igazolás (5) jerry (1) jones (5) koetter (4) konz (5) lofton (11) massa (4) mcclure (1) mckay (1) mez (5) minicamp (1) mitchell (2) mock (5) moore (1) mughelli (3) nfc (2) nfl (2) nike (5) nolan (10) nyitány (2) offense (3) offensive line (4) owens (1) pick (3) polian (1) preseason (1) primetime (1) pro bowl (1) qb (2) qb edző (1) rb (1) redman (2) reebok (1) reynolds (1) robertson (2) rodgers (2) ryan (7) salary (1) samuel (5) schedule (2) scouting (4) sérülés (1) smith (10) snelling (1) sof (1) special team (2) sport tv (2) stadion (1) super bowl (1) szabadügynök (18) szabály (2) szerződés (15) tatupu (1) trade (3) training camp (3) trufant (1) turner (2) udfa (2) vick (2) videózás (2) visszavonulás (3) walker (1) white (2) Címkefelhő

Blogger

2013.01.23. 16:35 deadmike

A védelem nem SB kaliberű

Régen ragadtam klaviatúrát, aminek számos oka volt, de magyarázkodás helyett most mással tölteném ki a sorokat és az időtöket. A fórumon már megjegyeztem, hogy a védelem nyeri a bajnokságot, a mi védelmünk pedig finoman szólva sem jó erre. Úgy tűnik ezzel más szakírók is egyetértenek. A következőkben Mark Bradley bejegyzését dolgozom fel. Nem akarok messze menő következtetéseket levonni, sem pedig ujjal mutogatni. De egy dolog világos és ezt már egy korábbi bejegyzésben meg is írtam: akkor az edzői stábot cseréltük, mert úgy hittük, a játékosállomány rendben van. Idén bebizonyosodott, hogy ez hiú ábránd volt. Ideje hát a játékosok között keresgélni a hibákat és megtenni a szükséges lépéseket.

2009. január 3.: A Falcons 30–24-es vereséget szenved a playoff első körében az Arizona ellen. Dimitroff következtetése, hogy a védelemnek erősebbnek, gyorsabbnak, jobbnak kell lennie. Az új szezonban az Atlanta 5 helyen változtatta meg a kezdővédelmet.

2013. január 20.: A Falcons 17 pontos előnyt ad el az NFC döntőben, egy héttel azután, hogy egy 20 pontos előnyt szórakozott (majdnem) el. A két playoff meccs második félidejében, 8 nap alatt az Atlanta 42–10-es pontarányt könyvelt el a rosszabbik végéről. Nem azon kell csodálkozni ezt látva, hogy egy meccset elbuktunk, sokkal inkább azon, hogy a francba sikerült így megnyerni egyet.

A tények makacs dolgok 1.: A Falcons védelme 2008-ban, Dimitroff és Smith érkezésének évében 24. helyen zárt, amiben nagy szerepe volt az örökölt játékosállománynak. A Falcons védelme 2012-ben, 5 játékosbörze és 5 holtszezon után – ami lehetőséget ad az építkezésre – a 24. helyen végzett az NFL-ben.

A saját árnyékünk: Ha a Falcons TD-t szerzett volna vasárnap az utolsó támadásából, most egyáltalán nem beszélgetnénk arról, hogy miért rossz a védelem. De nem szereztek 6+1 pontot... ez a kegyetlen valóság. A győztesek csomagolhatnak és irány NO, a vesztesek meg hazamentek a Dome-ból (nem kellett messze menni) és vakarhatják a fejüket, hogyan nyerhették volna meg ezt a meccset.

A támadójáték több mint elég ahhoz, hogy Lombardi-t nyerjünk. A Falcons védelme arra jó volt, hogy 13–3 legyen az alapszakasz mérlege. Elég jelentős különbség. A csapat eljutott az NFC döntőjébe, vezetett 17 ponttal, köszönhetően az őrületes passzjátékának. Ugyanez a csapat elherdálta a 17 pontot (egy héttel korábban 20 pontot): a védelem képtelen volt megcáfolni Dimitroff korábbi állítását, miszerint nem megfelelő a játékosállomány.

Nincs olyan játékos Abraham mellett, aki zargatni tudná az ellen irányítóját, amellett az Ab mellett, aki már 34 éves, sérült bokával játszott, ami egy jelentéktelen meccsen, a Bucs elleni szezonzárón sérült meg. Nincs egy kiváló futás elleni védőnk a falban, nincs shutdown corner. Ne vegyük annak az "éppen most megcsináltam a szükséges play-t" játékost. A szezon elején úgy tűnt/abban bíztunk, hogy ez a védelem sokkal többre lesz képes Nolan alatt, mint a korábbi érában... úgy tűnt... az örök reménykedés szavai.

A tények makacs dolgok 2.: 2011-ben, VanGorder utolsó évében a Falcons védelme 12. helyen végzet (20. a passz ellen, 6. a futás ellen). 2012-ben, Nolan első szezonjában ugyanez a védelem 24. helyen zárt – 23. a passz ellen, 21. a futás ellen.

A tények makacs dolgok 3.: Dimitroff és Smith (aki védekező specialista!!!) irányítása, 5 év alatt az atlantai védelem 24., 21., 16., 12. és végül 24. lett az NFL-ben. Mindez elég volt arra, hogy az alapszakaszban 56–24-es mérleget rakjanak össze, ami egész egyszerűen kiváló. A rájátszásban a mérleg 1–4, ami nem az.

A tények makacs dolgok 4.: A Falcons elvesztett egy rájátszás meccset, amiben az offense brutális 477 yardot hozott, egy héttel a playoff győzelem után, ahol a védelem 491 yardot nyalt be.

A tények makacs dolgok 5.: Egy héttel azután, hogy az ellenfél tight end-je 142 yardot hozott 8 elkapásból, újból szotyiztak és engedtek egy 5 elkapásos – 106 yardos TE-t.

Következtetés: A Falcons nem azért jutott ennyire messze, mert jók. Annak ellenére jutottak idáig, hogy milyen pocsék a védelem, nagy különbség. A sikeresség – 5 pozitív alapszakasz, 4 rájátszás – az offense sikere és akkor is általában az utolsó percek heroikus küzdelmének tudható be. Ugyanez a támadósor ott volt vasárnap is, ott volt a végjátékban és megvolt az esélyük. De nem mehet mindig minden ugyanúgy és amikor megtörténik a baj, már csak egy kérdést tudunk feltenni: Hogy a francba képes kikapni az a hazai csapat, amelyik az első félidőben 24 pontot rak a táblára???

A védelem a 49ers első két támadásánál még ki tudta kényszeríteni a puntot. Legközelebb erre 13 másodperccel a meccs vége előtt került sor. Miután a SF 17–0 hátrányba került ez következett tőlük és a mi védelmünktől: touchdown, touchdown, félidő vége, touchdown, kihagyott mezőnygól, labdavesztés az 1 yardosnál, touchdown.

Amikor megkérdezték hétfőn Smith edzőt, hogy mi a véleménye a védelméről, képes-e SB-t nyerni, így felelt: " Úgy gondoltam Mike Nolan és stábja rendkívül jó munkát végez. De nem fogok egyértelmű igen vagy nem választ adni." Ugye érezzük a kakit a palacsintában?

A Falcons elvert három aranygyűrűvel bíró irányítót idén úgy, hogy 10 labdát lopott tőlük (Brees és Manningék). A playoffban az újonc Wilson jött szemben és az új kezdő Kaepernick. Tőlük egy labdát szerzett a védelem és azt is Julio Jones...

A tanulság: Ha imádott csapatunk nem képes labdát szerezni – egyébként ebben a +/- mutatóban 7. helyen végeztünk –, akkor képtelen bárkit is megállítani. Még mindig nem elég gyorsak, nem elég nagyok, nem elég jók.

A megoldás?: Íme a hiba. Nem könnyű igazi pass rushert vagy shutdown cornert szerezni, nem teremnek a fán. Ha az lenne, eddigre Dimitroff már megtalálta volna. Weatherspoon (2010. 1. kör) egy igazi difference-maker; Jerry (2009. 1.kör) egyáltalán nem az. Edwards, 2011. "nagy" igazolása már a kanyarban sincs. Samuel, a 2012-es importunk egész jó, Robinson, a 2010-es szerzemény, szódával elmegy.

Jó lenne azt mondani, hogy nincs az a probléma, amit ne lehetne leküzdeni jobb játékosállománnyal. Csak hát ugye ez igaz minden más védelemre is. 5 év eltelt, a probléma megmaradt: a Falcons csak addig juthat, ameddig a támadók képesek magukkal cipelni a védelmet. Idén ez az offense majdnem eljutott a nagydöntőbe, majdnem.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://dirtybirds.blog.hu/api/trackback/id/tr975039150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeketeG 2013.01.28. 12:30:00

Abszolút egyetértek. Én főleg a turnoverekben látom a kiesés okát. A védelem 3-szor tudott labdát szerezni, abból az egyik egy kétségbeesett Wilson-labda volt, amiről ő is tudta, hogy ez vagy játékostársál, vagy ellenfélnél landol, de nem tehetett mást, egy olyan helyen fumble, ahonnan nehéz kihozni a labdát (főleg gyenge futójátékkal) és egy olyan fumble, amiből a csapat érdemlegesen profitálni is tudott a Lynch futásnál.
Szerintem a csapatra ráférne egy DE, egy HB és Gonzo pótlására egy TE. A futás elleni védelmet meg kell erősíteni, ezek mellett valóban jól jönne egy shutdown corner.
süti beállítások módosítása